pátek 5. února 2021

Obrovský problém: jihoafrická mutace koronaviru dokáže obejít očkování, potvrdila zkouška vakcíny. Jde o únikovou variantu viru, který se brání - Mix24.cz

Obrovský problém: jihoafrická mutace koronaviru dokáže obejít očkování, potvrdila zkouška vakcíny. Jde o únikovou variantu viru, který se brání - Mix24.cz

Obrovský problém: jihoafrická mutace koronaviru dokáže obejít očkování, potvrdila zkouška vakcíny. Jde o únikovou variantu viru, který se brání

Bohužel se začíná potvrzovat podezření, že nová jihoafrická mutace viru může být do značné míry rezistentní vůči očkovacím látkám, které jsou v současné době aplikovány lidem po celém světě. Tato mutace má přitom potenciál šířit se podobně rychle jako ta britská. Podle Romana Prymuly už v České republice možná je, a pokud ještě ne, tak do pár týdnů určitě dorazí. Pak se může stát dominantním kmenem díky své agresivitě a rychlosti šíření.

První testy ukázaly, že jihoafrická mutace dokáže obejít současné vakcíny, které byly vyvíjeny proti původním kmenům koronaviru Sars-CoV-2. Ke zjištění dospěla společnost Novavax, která svou chystanou vakcínu testovala už v podmínkách, kdy se jihoafrická mutace šířila. Zatímco celkově dosáhla tato vakcína velmi uspokojivé účinnosti ve výši 90 %, v případě jihoafrické mutace už to tak slavné nebylo.

Klinické zkoušky totiž probíhaly na dvou místech: ve Velké Británii a právě v Jihoafrické republice. Zde se testů účastnilo přibližně pět tisíc osob. A právě v JAR byla účinnost vakcíny výrazně nižší. Dosahovala pouhých 60 %, což už není příliš příznivý výsledek. Pro lepší obrázek dodejme, že v evropské větvi testů byl výskyt nákazy mezi očkovanými čtyřikrát méně častý.

Pro viníka tohoto stavu není nutné chodit daleko. Podrobné testy v rámci klinických zkoušek odhalily i to, že celých 90 % účastníků jihoafrické studie bylo nakaženo právě novou mutací koronaviru.

Tato zjištění poprvé v praxi ukázala, o čem vědci dosud na základě laboratorních experimentů pouze spekulovali. Jihoafrická mutace je uzpůsobena tak, aby dokázala uniknout protilátkám původních kmenů a mohla tak nakazit ty, které infekcí už prošli, případně ty, kdo se nechali očkovat. V laboratorním prostředí se prokázalo, že proti mutaci z JAR je méně účinná i vakcína Moderna a pravděpodobně i další dostupné látky, případně i ty, které jsou těsně před schválením.

Jde o obrovský problém zejména proto, že očkování ve velkém probíhá stávajícími vakcínami, které zřejmě nebudou ve výsledku tak účinné, jak se čekalo. Zároveň je to potvrzením obav z toho, že koronavirus dokáže mutovat způsobem, že bude třeba vyvíjet neustále nové a nové vakcíny. To by v případě nového typu mRNA vakcín neměl být ani tak technologický, jako spíše logistický problém. Neustále totiž bude nutné očkování obnovovat, což bude klást značné nároky na jednotlivé státy.

About the Author

ZAVYSOČINU

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Okomentovat

Děkujeme za příspěvek :-)

 
ZAVYSOČINU © 2015 - Designed by Templateism.com | Distributed By Blogger Templates